Как да почистим своя нов дом

Покупката на жилище носи радост и усмивки, но положителните емоции може лесно да се изпарят, като се замислим колко работа ни очаква по новопридобития имот. Началото винаги се поставя с прецизно почистване на къщата/апартамента. Вече не е нужно да се чудите как да организирате хигиенизирането на помещенията, нашите професионалисти, от Фея 63, ви предлагат списък със стъпки за лесно и бързо привеждане на имота в ред.

Кухнята е най-важна почистване на дома

Започнете с почистване на кухненското помещение. Независимо дали разполагате с нов или отдавна устроен имот, вие се нуждаете от място за готвене и хранене. Ако собствеността е новопостроена, вероятно ще трябва да премахнете единствено останалата прах и замърсявания от монтирането на кухнята. При вече употребвани шкафове и уреди, ще се наложи да отделите повече време, за да върнете първоначалния им блясък. Хладилникът и печката ще се основните ви зони, криещи упорити замърсявания. За хладилника бихте могли да използвате специални препарати за почистване на петна и борба с неприятен мирис. Измийте вътрешните стени и рафтовете, премахнете всичко, което може да бъде отстранено и измито отделно в мивка или вана. Проверете фризера. Ако хладилникът е добре запазен, ще отделите значително по-малко време. Желателно е да изберете и дезинфектант за добра хигиенизация на използвания уред. Започнете почистването на печката с котлоните, за да отстраните всякакви наслоени нечисти елементи, ползвайте четка или гъба, но внимавайте повърхността на печката да не се надраска с неправилно подбрани помощни пособия. Керамичните котлони се третират с нож за керамични повърхности и гъба (без четка). Внимавайте със силните обезмаслители, те изгарят кожата на ръцете и задължително трябва да се използват ръкавици. Също така, при употребата на обезмаслител, е възможно да се изтрият цифрите от печката и котлона. Идва ред на фурната, която вероятно ще крие повече проблеми. Търкайте упорито с четка или гъба и отново се доверете на подходящи препарати, ако е необходимо, за да спестите време и усилия.

Обърнете специално внимание на стенитепочистване на дома

Ако предишните собственици наскоро са боядисвали, няма да ви се наложи да разглеждате тази точка. В случай, че не сте от тези късметлии, стените не са поддържани отдавна, на мястото са живяли малки деца или домашни любимци, ще трябва да вложите повече старание в обновяването. Стените са доста податливи на замърсяване. Не е лесно да се почистят, без да увредите цвета и боята. Ако покрието е от блажна боя, се доверете на мек разтвор в комбинация с оцет. Може да смесите 1 супена лъжица препарат за измиване на съдове в литър вода, като за финал добавите ¼ лъжица оцет. Така приготвената смес нанесете върху замърсените участъци и забършете с мека влажна кърпа. Ако вашите стени са покрити с латекс, то трябва да знаете, че той е водоразтворим. Все пак внимателно, с помощта на мека къпра, втрийте в стената разтвор от хладка вода и малко неабразивен препарат за измиване на съдове. Накрая подсушете бързо с мека суха кърпа.

Да не забравяме и подовете почистване на дома

Ако сте избрали дом, който вече има настилки, използвани от предишни собственици, помислете за наемането на професионално почистване с машини, което ще ви гарантира безупречен резултат, както хигиенично, така и естетически. Ако това не е възможно, или предишните обитатели твърдят, че килимите са добре почистени, вероятно те се нуждаят само от стандартно вакуумно третиране, което може да извършите и самостоятелно. Проверете дали собствениците не са имали домашни любимци, тъй като те оставят специфични замърсявания, а понякога и миризми по настилките. За дървени подове или изкуствено дърво, изметете пода добре, като почистите внимателно под вентилационни отвори, уреди и големи мебели.