Нека подът във вашия дом заблести

Независимо от вида настилка, която сте избрали за основна в жилището си, несъмнено се нуждаете от добра поддръжка, за да гарантирате дългия живот на подовата инсталация. При правилна експлоатация, настилките могат да ви служат дълго и да изглеждат, както в деня на своя монтаж.

Ние от Фея 63 ежедневно отговаряме за поддръжката на разнообразни настилки и ще ви предложим няколко варианта за почистване на пода в домашни условия.

Ламинатът е една от най-често срещаните подови настилки. Той може да наподобява дървени дъски или естествени плочки от камък, но все още трябва да се грижите за него като за ламинат. Добрата новина е, че много малко неща могат да му навредят. Дъските са изградени от леки устойчиви слоеве, за да се поддържа новият външен вид в продължение на години.

Избягвайте свободно течащата вода по ламинирания под

Препоръчва се употребата на прахосмукачка, метла или друг сух уред за чистене . При почистване на пода с прахосмукачка, не забравяйте да изберете режима за плочки, а не за мокет или килим. Можете да се спрете и на леко влажна бърсалка, която е добре изстискана от ненужното количество вода. Последният съвет е никога да не се опитвате да полирате ламината. Ако дадена дъска ви изглежда повредена, то е най-добре да я замените.

Естественият под или дървената настилка е красив и дълготраен избор, който при правилна грижа, ще ви служи дълги години. Запечатаните дървени подове обикновено имат уретан, полиуретан или полиакрилно покритие. Това ги предпазва от петна и вредното въздействие на водите. За да почистите, просто смесете ¼ чаша разтвор от сапун с леко или неутрално рН и вода в кофа. След това с влажна кърпа, бъдете сигурни, че парцалът е изцеден много добре, разпределете разтвора по пода.

Изтрийте излишната влага по дървената настилка със суха кърпа

За почистване на участъци с висок трафик, като кухнята, е достатъчно да минавате веднъж седмично. За по-малко използваеми помещения – и веднъж месечно стига. Ако дървеният ви под е с восъчно покритие, се налага много да внимавате с почистването. Този тип настилка може да бъде повредена от дори малки количества вода, пазете влажните парцали далеч от тази повърхност, използвайте единствено сухи уреди за почистването й.